EN

SIKÇA SORULAN SORULAR

5 Temmuz 2022 tarihli 7417 sayılı Kanun uyarınca ücretli köprü, tünel ve otoyollardan yapılan ihlalli (ödemesiz) geçişlerde Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi izleyen 45 gün içinde ihlalli geçişe ait ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine ek 4 kat ceza ile birlikte hukuki süreç başlatılacaktır. Bu kapsamda, geçiş ücreti ve 4  kat ceza tutarının, takip ve yargılama masrafları, avukatlık ücreti ve işleyecek yasal faiz ile birlikte ödeme yapmanız gerekecektir.

Kapalı tip bariyerli sistem, tasarlandığı bölge boyunca tüm giriş ve çıkış noktalarında olmak üzere kavşak bağlantı yollarına, kavşak yan yollarına, otoyol gövdesi üzerine (Alın Gişesi) olacak şekilde ücret toplama noktalarının sayesinde tamamen denetimli bir sistem kurulması anlamına gelmektedir. Bu tip gişelerde ücret tahsilatı giriş yapılan istasyondan, çıkış istasyonuna kadar olan mesafe baz alınarak, araç sınıfına göre belirlenir.

Serbest geçiş sistemi kavşak bağlantı yolları yerine ana gövde üzerinde ücret toplama yapılması anlamına gelmektedir. Açık tip sistemler için en uygun yöntem serbest geçiş ile ücret toplamadır. Serbest geçiş sistemlerinde sadece elektronik etiketlerden (HGS) tahsilat yapılabilmektedir. HGS etiket aboneliği olmayan araçların plaka fotoğrafı çekilerek, süresinde ödenmediğinde yasal takip sistemleri vasıtası ile ücret tahsilatı yapılmaktadır. Bu tip ücret toplamada kullanılan mesafe baz alınarak, araç sınıfına göre ücretlendirme yapılmaktadır.

Bariyerli giriş gişelerinin hepsinde bilet verme makinesi bulunmaktadır. Bu durumda bilet makinesi üzerinde bulunan butona basıp bilet alarak otoyola giriş yapabilirsiniz. Bu bilet üzerinde aracınızın plakası, giriş yapılan gişe kodu, tarih ve saat gibi bilgiler bulunmaktadır.

Otoyolumuzun gişeli bölgelerinde, kullandığınız mesafeye göre ücretinizi Kredi Kartınızla, Banka Kartınızla ya da Nakit olarak çıkış gişesinde ödeyebilirsiniz. Serbest geçiş bölgelerini kullandığınız takdirde HGS ile geçiş ücreti ödenemediği durumlarda https://www.anadoluotoyolisletmesi.com/ - https://www.avrupaotoyolisletmesi.com/ web sitemizden kredi kartı ve banka kartı ile ya da anlaşmalı olduğumuz İş Bankası ve QNB Finansbank şubelerinden geçiş ücretinizi ödeyebilirsiniz.

Ücretli karayolunu, tünelleri ve köprüleri kullanacak araçlar geçiş ücreti toplamaya esas olarak aşağıdaki 6 (altı) sınıfa ayrılır;

a) 1. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden kısa olan 2 akslı araç.
b) 2. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden uzun veya eşit olan 2 akslı araç.
c) 3. Sınıf araç: 3 akslı araç.
d) 4. Sınıf araç: Dört beş akslı araç.
e) 5.sınıf araç: Altı veya daha fazla akslı araç.
f) 6.sınıf araç: L3, L4, L5, L7 sınıfı motosiklet.

Sınıfların tespitinde çeken ve çekilen araçların yeren değen aksları esas alınır. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmaz.
Ücretlendirmede hata olmaması için araçların sınıflarına uygun etiket kullanması gerekmektedir. 

https://www.anadoluotoyolisletmesi.com/https://www.avrupaotoyolisletmesi.com/ web sitesinde ana sayfada yer alan Ücret Hesaplama bölümüne tıklayarak ödemeniz gereken güncel ücreti hesaplatabilirsiniz.

Böyle bir durumda bariyerli gişelerde aracınıza ait bir İhlalli Geçiş Bildirimi (İGB) fişi düzenlenecektir. İhlalli Geçiş yapılması halinde,  geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır ancak 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde geçiş ücretine 1 kat ceza eklenecektir.

Ödemenin 45 gün içerisinde yapılmaması halinde ise geçiş ücretinin 4 katı tutarında para cezası uygulanacaktır web sitemizde ( https://www.anadoluotoyolisletmesi.com/ -  https://www.avrupaotoyolisletmesi.com/ ) bulunan İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme sayfasından İhlalli Geçişlerinizi sorgulatmayı ve ödemenizi yapmayı unutmayınız.

Ödemelerinizi ayrıca QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden yapabilirsiniz.

Konu ile ilgili “0850 259 00 61” numaralı Çağrı Merkezimizden detaylı bilgi alabilirsiniz

5 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7417 sayılı Kanun uyarınca ücretli köprü, tünel ve otoyollardan yapılan ihlalli (ödemesiz) geçişlere uygulanan ceza tutarlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda, Otoyoldan çıkış yaptığınız tarihi izleyen 15 gün içinde ihlalli geçişe ait ödeme yapılmadığı taktirde geçiş tarihini izleyen ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemeler için para cezası uygulanmayacaktır. 15 gün içinde ödeme yapılmaması halinde  geçiş ücretine ek 1 kat ceza eklenerek ödeme yapmanız gerekecektir.

Otoyolumuzda ücretler kullanılan mesafeye göre hesaplanmaktadır. Nakit ödeme yapacakların otoyol girişinde bilet almasını ve HGS kullanıcılarının etiketlerinde problem olması durumunda bu kişilerin de biletle geçişini sağlamak amacıyla girişlerimizde bariyerler mevcuttur. Çıkışlarda ise özellikle nakit gişelerinde kontrollü geçişi sağlamak, HGS gişelerinde ise etikette problem olması ya da bağlı hesaplarında yeterli bakiye olmaması halinde yolcularımızın cezalı  duruma düşerek mağdur olmalarını engellemek için bariyerler bulunmaktadır.

Gişe alanlarında hız sınırı 30 km/saattir. Önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline karşı takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı azaltmalısınız.

Otoyolda HGS sistemlerimiz mevcuttur. Bariyerli çıkış gişelerinde ve serbest geçiş bölgelerinde HGS etiketinizi kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bariyerli çıkış gişelerine geldiğinizde HGS hesabınızda yeterli bakiyeniz olup olmadığı sorgulanacak ve ilgili bankadan ödeme provizyonu alınması durumunda otomatik olarak geçiş yapmanıza izin verilecektir. Herhangi bir nedenle geçiş anında provizyon alınamaması (yetersiz bakiye, haberleşmenin aksaması vb. nedenlerle) durumunda, geçiş ücreti ödemenizi Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak gişede ödeme yapabilirsiniz. 

Serbest geçiş bölgesinde ise sadece HGS ile ücret tahsilatı yapılmaktadır.

HGS etiketiniz varsa girişte ve çıkışta etiket tipinize göre HGS gişelerini kullanarak ödeme yapabilirsiniz. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Gişelerde geri hareket etmek tehlikeli ve yasaktır. Bundan dolayı mükerrer ücret tahsilatı gerçekleşebilir. Otoyol güvenliği ve ücret farklılığı yaratılmaması için, bulunduğunuz gişe kulvarından işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. 

Giriş ve çıkış gişelerimizde bariyer bulunduğu için geçiş hızınızı düşürerek bariyerin açılmasını beklemeden geçiş yapmayınız. Aksi durumda araç ve bariyer hasarı oluşabilir.

Araçta HGS bulunduğundan ve hesapta yeterli bakiye olduğundan emin olunmalıdır. Diğer ücretli geçişlerden dolayı bakiyenin yetersiz kalması ihtimaline karşın bakiye tutarı daima yeterli seviyede tutulmalıdır.  Geçiş ücretlerinin sorunsuz ödenebilmesi için etiket sağlayıcınıza otomatik ödeme talimatı vermenizi tavsiye ederiz. 

Cihazının ya da HGS etiketinin aracın ön camına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden, cihaz veya etiketin okunması için doğru alana takıldığından ve cihazının ya da HGS etiketinin aktif olduğundan emin olunmalıdır.

Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır.

Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır.

İhlalli geçişler  www.avrupaotoyolisletmesi.com ve www.anadoluotoyolisletmesi.com adreslerinden kontrol edilebilir. En doğru sonucu almak için geçişten sonraki 2 gün içerisinde mutlaka kontrol edilmeli, ihlalli geçiş görünmesi durumunda internet sitesinden, QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden ya da HGS bakiyesine yükleme yapılarak geçiş ücreti cezaya düşmeden ödenmelidir. İhlalli geçişe ve ihlalli geçiş yaptırımlarına maruz kalmamanız için cihazı veya HGS etiketini, bu hizmeti size sağlayan kuruluşların verdiği bilgi ve kullanım kılavuzlarına uygun kullanmanızı öneririz. 

Geçiş yapılan araca kayıtlı eski veya geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde açılmış yeni HGS etiket hesabının bulunması halinde, cezasız dönem içerisinde geçiş ücreti bu hesapların herhangi birinden otomatik olarak tahsil edilmeye çalışılacaktır. Ancak, otomatik tahsilatın yapılamaması araç sahibinin ödemeye ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi, böyle bir durumda Kuzey Marmara Otoyolu İşletmeci Firmalara herhangi bir sorumluluk da atfedilemez.

SON GÜNE KALAN ihlalli geçiş ödemelerini mutlaka alternatif ödeme kanalları olan www.avrupaotoyolisletmesi.com ve www.anadoluotoyolisletmesi.com web sitelerimizden, QNB Finansbank Şubeleri, İnternet bankacılığı, ATM ve Türkiye İş Bankası Şubeleri, İnternet bankacılığı, İş Cep, ATM’leri üzerinden yapınız!!

HGS hesabına yapılan ödemenin o güne ait otomatik tahsilat sorgusu sonrasına denk gelebileceği ve bu nedenle tahsilatın yapılamayabileceği için etiket hesabına yapılacak ödemelerin son güne bırakılmaması çok önemlidir.

Otoyol güzergahında seyahat ederken kaza, yaralanma, yangın ve benzeri ACİL durumlarla karşılaşılması halinde yardım talep etmek için 7/24 çalışan 161 no’lu Otoyol Acil Yardım hattını ücretsiz arayabilirsiniz. 112 Acil Yardım, 155 Polis ve 156 Jandarma hatlarını da ücretsiz olarak arayabilirsiniz. 

Bisikletlerin, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin tümünün otoyolu kullanması yasaktır.

Ayrıca yayaların ve hayvanların otoyolu kontrolsüz kullanmaları tehlikeli ve yasaktır.

Otoyol sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan tel çitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek maksadıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve herhangi başka bir şekilde tahrip edilmesi yasaktır.

Otoyol kullanıcıları için KGM (Karayolları Genel Müdürlüğü) kararınca azami asgari hız 40 km/saat olup; azami hız, geometrik standartların müsaade ettiği limitler ve ilgili trafik işaretlerinde belirtilen sınırlar haricinde binek araçlar için 140 km/saattir.